ioni.org
Pekka Makkonen · valokuvaaja, lehtori, taiteen tohtori
Blind Man's Z00
    

Blind Man's Z00
on henkilökohtainen blogini, jossa käsittelen itselleni merkityksellisiä asioita. Kirjoitusten julkaisuväli voi vaihdella muutamista tunneista kuukausiin. Kirjoitusten kommentointiin toivon asiallista käytöstä ja lämpimiä sävyjä. Kommentteja voidaan moderoida jälkikäteen.

Pohjois-Karjala verkossa 1995 ja 2015

Torstai 29. tammikuuta 2015

Pohjois-Karjala verkossa 1995 ja 2015

Kaksikymmenvuotisen nettikoodarihistorian kunniaksi aloin pohtia verkon sisältöjä, kuinka ne ovat muuttuneet siitä kun aloitin tekemään verkkosivuja. Olinhan alkuvaiheessa itsekin aktiivinen tekijä. Tuotin joitakin melko isojakin verkkokokonaisuuksia, tai ennemminkin vastasin niiden ulkoasullisista ja rakenteellisista kehitysprojekteista.

Miltä Pohjois-Karjala näytti verkossa tammikuussa 1995? Ei paljon miltään vielä. Omat muistikuvat ovat jo hataroituneet, mutta onneksi on jotain muistiinpanoja tallella. Oma Apertuura Galleria koki julkitulonsa jo vuoden 1994 lopulla, mutta vuoden 1995 alku oli sivuston osalta aktiivista aikaa. Etenkin sivuston linkkiluettelo täydentyi usein. Tuolloinhan ei ollut Googlea tai Altavistaa, vaan kaikki uudet sivut löydettiin toisten käyttäjien linkkiluetteloista.

Omassa linkkiluettelossa kotimaakuntaa edustivat Joensuun yliopisto ja silloin itselle varsin tärkeä tietojenkäsittelyn laitoksen verkkopalvelin. Olihan Apertuura Gallerian ensimmäinen koti juuri tuolla cs.joensuu.fi-palvelimella. Verkossa oli myös TOTY eli tietotekniikka opetuksessa -tutkimusyksikkö, jonka toimintaa myös seurasin jonkin verran.

Mutta näyttävin Joensuun yliopiston projekti oli varmasti HyperKalevala. Projekti sai näkyvyyttä muun muassa koko sivun verran Helsingin Sanomissa. Projektihan tuotti CD-rom-julaisun, mutta myös verkossa oli jotain makupaloja. Yliopistokeskeisyys jatkuu: itse tuotin ensimmäisenä ulkopuoliselle tehtynä verkkoprojektina Pajun viljelyn perusteet -verkkosivun, joka mainosti samannimistä kirjajulkaisua, jonka kylkiäisenä oli myös multimediaesitys. Kaikki kolme tuotetta olivat Apertuuran tuotantoa.

Merkittävä maakunnallinen ponnistus oli Marjalan asuntomessut kesällä 1995. Messujen teemoja olivat esteettömyys ja digipalvelut (nämä ovat olleet varmastikin asuntomessujen teemoja siitä lähtien joka vuosi). Itse toteutin sinne tilaustyönä Novanet-nimisen mainoskanavan,, jossa paikalliset yritykset markkinoivat tuotteitaan. Mainokset pyörivät messupisteiden tietokoneruuduilla.

Mutta monelta osin verkko humisi vielä tyhjyyttään. Niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisestikin. Eikä maailmanlaajuinen tarjontakaan ollut vielä kuin innokkaiden pioneerien fanisivujen varassa. Jossain vaiheessa Rolling Stones lähetti suoran maailmanlaajuisen keikan, mutta eihän siitä nähnyt eikä kuullut mitään 14 kilotavun modeemiyhteydellä.

Entä vuosi 2015? Kuinka maakunta näkyy verkossa? Vai olisiko parempi pohtia, mitä maakunnasta ei näy verkossa, ovathan niinsanotusti kaikki jo verkossa. No, maakunnan erämaihin joutuu edelleen autoilemaan ja itse rämpimään suolla, sinne ei pääse fyysisesti netin kautta.

Maakunnallisuus ei ole oikein paras lähestymistapa maailmanlaajuiseen tietoverkkoon. Kun kaikki on saatavilla, niin miksi rajoittuisi surffaamaan oman maakunnan sivustoilla. Itselleni ei tule mieleen yhtään merkittävää verkkosivustoa, jonka kautta voisin saada nopean katsauksen, mitä maakunnassa tapahtuu. Yrityksiä on, mutta kuka niitä seuraa. Ehkä kiinnostavin ja helpoimmin lähestyttävä on Facebook-ryhmä Joensuu - kaupunki idässä. Tässä törmäämme myös saavutettavuuteen, eli jos haluat saada lukijoita, niin julkaise viestisi Facebookissa.

Tämän takia myös nämä blogikirjoitukseni linkittyvät Facebooki-tililleni. Omilla kotisivuilla voi jupista mitä tahansa, ei niitä kukaan kuule.

– Jaa mikä on tuo kuva, miten se liittyy tähän tekstiin? Marjalan asuntomessujen Novanet-mainosverkkoon piti kuvata kauppiaiden tuotekuvia. Tämän ja muutaman muun kuvasin Apertuuran toimiston käytävän lattialla pöytälampun valossa.

     
Kirjoitus näytetty 846 kertaa

Kommentit

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Kommentti
Nimi tai nimimerkki
Blogitekstin otsikon ensimmäinen sana