ioni.org
Pekka Makkonen · valokuvaaja, lehtori, taiteen tohtori
Blind Man's Z00
    

Blind Man's Z00
on henkilökohtainen blogini, jossa käsittelen itselleni merkityksellisiä asioita. Kirjoitusten julkaisuväli voi vaihdella muutamista tunneista kuukausiin. Kirjoitusten kommentointiin toivon asiallista käytöstä ja lämpimiä sävyjä. Kommentteja voidaan moderoida jälkikäteen.

Pakkomielteenä palindromikirjoitusohjelma

Lauantai 07. helmikuuta 2015

blog/kuvat/enonpesukone.png

Vieläkin kaivellaan menneitä. Nyt mennään vielä nettikoodaustakin kauemmaksi. Hankin ensimmäisen oman tietokoneen noin 25 vuotta sitten. PC:n. Kiinnostus tietokoneita kohtaan oli herännyt pari vuotta aiemmin, vaikkei silloisilla koneilla pystynyt kovin visuaalisia juttuja tekemään.

Saatuani koneen kotiin heräsi mielessä haave saada tietokone tekemään asioita, jotka ovat minun määräämiäni. Siis ohjelmoimia. Yhdellä junamatkalla mietin, että olisipa hienoa jos olisi ohjelma, jolla voisi kirjoittaa ja testata palindromeja. Ei ehkä olisi liian vaikeaa. Alkoi menetelmien selvittäminen.

Koneessani oli Basic-ohjelmointikieli. Numeroriveineen, eli ohjelmaa piti komentaa menemään tietylle riville jatkamaan ohjelmaa. Jotain ehkä syntyi muttei palindromiohjelmaa.

PC:ssä oli Windows 3.1, joten kyllä ohjelman piti olla graafinen sovellus. Muttei ollut työkaluja, eikä osaamista. Aikaa kului vuosia, kunnes löysin graafisen ympäristön, Visual Basicin. Sillä ohjelma lopulta syntyikin. Ne olivat ensimmäisiä onnistumisen hetkiä ohjelmoinnin parissa – ohjelmaan tuli jopa luvattomana bonuksena jokin Alivaltiosihteerin palindromikirja. Ohjelmakin levisi ainakin ystävälleni Suonnalle.

Taas meni aikaa ja tuli internet. Olin samalla opiskelemassa tietojenkäsittelytiedettä ja suoritin ohjelmoinnin peruskurssia. Taas 1+1 oli jotain muuta kuin piti, mutta syntyi yksinkertainen palindromieditori nettiympäristöön. Enon Pesukone sai alkunsa.

Nyt oli julkaisukanava valmiina. Vielä vähäisen tarjonnan johdosta Enon pesukone pääsi julkisuuteenkin. Sekä televisioon että Hesarin Nyt-liitteeseen. Molemmilla kerroilla ohjelman krediitit menivät ohi oikean tekijän. Verkossa-ohjelma yhdisti Pesukoneen Alivaltiosihteeriin, Hesarissa kunnian sai skriptit nyysinyt nörtti.

Jossain vaiheessa Enon pesukoneella sai tallentaa palindromeja myös sivulle. Kaikenlaista sinne syntyikin. Sitten alkoi spammimoottorit suoltaa sinne omia tekstejään ja otin tämän ominaisuuden pois. Enon pesukone sai kuitenkin jäädä sivulle, en tiedä oliko siitä enää iloa kellekään.

Mutta nyt, uuden lift-upin koettaessa, myös Enon pesukone on taas käyttökunnossa. Parempana kuin koskaan. Ulkoasu on huoliteltu, toimintaa on parannettu muun muassa omilla muistipaikoilla ja selkeämmillä editointityökaluilla.

Ehkä viimein voin keskittyä palindromien kirjoittamiseen.

Linkki: Enon Pesukone

     
Kirjoitus näytetty 3438 kertaa

Kommentit

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Kommentti
Nimi tai nimimerkki
Blogitekstin otsikon ensimmäinen sana