ioni.org
Pekka Makkonen · valokuvaaja, lehtori, taiteen tohtori
Blind Man's Z00
    

Blind Man's Z00
on henkilökohtainen blogini, jossa käsittelen itselleni merkityksellisiä asioita. Kirjoitusten julkaisuväli voi vaihdella muutamista tunneista kuukausiin. Kirjoitusten kommentointiin toivon asiallista käytöstä ja lämpimiä sävyjä. Kommentteja voidaan moderoida jälkikäteen.

Koodihakkeri tulee takaisin!

Lauantai 24. tammikuuta 2015

Nettikoodari

CODEHACKER STRIKES BACK! Once upon a time there was a young man who heard about HTML language…

Tästä blogistakin piti tulla kaksikielinen (kaksimielinen?) kuten pääsivusta, mutta jätetään jotain vielä tulevaisuuteen. Mutta koodihakkeri on tullut todella takaisin – kolmannen koodausviikon lopulla vaimokin kysyi, että teetkö sinä jotain tärkeää tietokoneella, kun olin istunut sen ääressä jo pitkän tovin kiinnittämättä suurempaa huomiota ympärillä tepahtuviin asioihin.

Tämä sivuston uusi ilme ja tämä blogi on tavallaan nettikoodaamiseni 20th Anniversary Pack. Tarkasti ottaen olen julkaissut ensimmäisen verkkosivustoni 16.11.1994 (näin omat muistiinpanot sanovat). Kyseessä oli Apertuura Gallerian ensimmäinen julkaisuversio. Pian versioita tuli lisää, ja jo tammikuussa 1995 olin opettamassa verkkosivujen tekoa Lahden taideinstituutissa. Silloin ei päätä paleltanut.

Viime viikot ovat olleet tämän verkkojulkaisuhuuman uudelleenkokemista. Mikä ilo, kun ymmärtää kirjoittaa juuri oikealla tavalla ja saa sivun toimimaan haluamallaan tavalla.

Mikä on muuttunut 20 vuodessa? Jos vertaan Apertuura Gallerian ja nykyisen ioni.org:in sisältöjä keskenään, niin ei paljon mitään. Edelleen jaan tietoa itsestäni, omista projekteistani, on valokuvia, viikon kuvia ja niin edelleen. No – on tullut blogipäiväkirjaa ja sosiaalista mediaa.

Itseäni kiinnostaa verkkojulkaisemisen tekniikka. Se on kehittynyt huimasti. 20 vuotta sitten ei voinut vaihtaa edes taustaväriä. Ohjelmalliset toiminnot vaativat NASAn rakettitieteen hallintaa.Ei ollut pieniä kännykkäruutuja, joihin olisi voinut kuvitella tätä samaa materiaalia. Hyvä jos oli kännyköitä.

20-vuotisen koodihakkeroinnin kunniaksi olen restauroinut nuo ensimmäiset sivut. Olen muuttanut koodiin vain kaksi asiaa: laitoin sivun taustavärin siksi harmaaksi, joka se oli automaattisesti. Ja lukitsin sivun leveyden senaikaisten näyttöjen leveyden mukaan, jotta aineisto pysyy edes jotenkin kasassa.

Linkki: Apertuura Galleria 1995

     
Kirjoitus näytetty 662 kertaa

Kommentit

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Kommentti
Nimi tai nimimerkki
Blogitekstin otsikon ensimmäinen sana