ioni.org
Pekka Makkonen · valokuvaaja, lehtori, taiteen tohtori
Blind Man's Z00
    

Blind Man's Z00
on henkilökohtainen blogini, jossa käsittelen itselleni merkityksellisiä asioita. Kirjoitusten julkaisuväli voi vaihdella muutamista tunneista kuukausiin. Kirjoitusten kommentointiin toivon asiallista käytöstä ja lämpimiä sävyjä. Kommentteja voidaan moderoida jälkikäteen.

Eriarvoiset epäonniset

Keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Eriarvoiset epäonniset

Meitä epäonnisia on moneksi. Huono-osaisuus voi olla fyysistä tai henkistä laatua, se voi olla ulkoisten olosuhteiden aiheuttamaa tai itseaiheutettua. Huono-osaiseksi voi syntyä tai siihen voi kasvaa. Joka tapauksessa me yleensä tarvitsemme jonkinlaista apua. Tai se tekisi elämästämme parempaa.

Tämän jutun aihe on Raha-automaattiyhdistyksen eli RAYn tämän vuoden apurahajako. Asiastahan on ollut jo ennakkotietoa viime vuoden puolella, mutta asia tuli nyt julkisuuteen, kun Demokraatti uutisoi sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn tylyttäneen näkövammaisia tiputtaessaan Näkövammaisten keskusliiton vuosittaista avustusta miljoonilla eurolla. Räty on jo vastannut tähän, että "kun ei kaikkia hyviä asioita voi tukea".

Käytin eilen aikaani ja tutkin, mihin hyvään RAYn rahat ovat sitten menossa, kun ne on pitänyt ottaa sokeilta pois. Helsingin Diakonissalaitos tai -säätiö saa tänä vuonna yli 2 miljoonaa euroa, omien sanojensa mukaan ennätyssuuren potin. Tämän takia on sokeat pitänyt laittaa ruotuun ja noin 60 henkilötyövuotta on yt-neuvottelujen alla.

Laura Räty näkee, että näkövammaisten Sokevan käsityö on vahvasti kaupallinen toimija, ja sen tukeminen eriarvostaisi muita alan toimijoita. No – Helsingin Diakonissalaitos pyörittää toimintansa osana Diacor-lääkäriasemaa. Eikö se ole kaupallista toimintaa? Avustus on osoitettu Diakonissalaitoksen sosiaaliseen toimintaan. Mutta sama säätiö hämmentää soppaa, jonka toisena osana on lääkäriasema. Kuka vahtii, että RAYn rahat eivät epäsuorasti tue kaupallistakin toimintaa?

Diakonissalaitosta johtaa entinen Nokian henkilöstöpäällikkö. Uskon, että lobbaus ei ole tuntematon käsite Diakonissalaitoksen johtajalle. Syksyllä 2014 on kierrätetty ministeri Rätyä omissa kohteissa, joko avustuspäätös oli syntynyt vai syntyikö vasta tämän "luokkaretken" jälkeen?

Ikävää olla epäonninen. Vielä ikävämpää on olla huono-osainen epäonninen.

Edit: Poistettu toistuva "vuotuista" sana.

     
Kirjoitus näytetty 3865 kertaa

Kommentit

Ei millään näillä ole enää väliä, Suomi kaatuu seuraavan hallituksen aikana ja järkevimmät ihmiset lähtevät Viroon. Tämä maa rupeaa olemaan kypsä eikä mitään ole tehtävissä.
Turhaa · 12.02.2015

Toivottavasti tilanne ei sentään noin surkea ole.
mcpekkis · 12.02.2015

Kirjoitin jo yhden kerran tämän kommentin, mutta edellisellä kerralla tätä ei syystä tai toisesta julkaistu. Haluaisin kysyä, mikä on nkl:n talousjohtajan vastuu tähän? Ihmettelen, että uusi nkl:n talousjohtaja ei ole osannut lobata varoja toimintaan. Käsittääkseni kovapalkkaisia johtajia Nkl täynnä. Toki myös toimitusjohtaja voisi tästä ottaa myös vastuun???
rivijäsen · 19.02.2015

Jätä kommentti

Kommentti
Nimi tai nimimerkki
Blogitekstin otsikon ensimmäinen sana